Pàgines

diumenge, 24 de febrer del 2013

La certeza absoluta y otras ficciones

GRIMA, Pere
RBA. Colección El mundo es matemátic
ISBN: 978-84-473-6962-1

Comentari


Un llibre de divulgació científica que compleix a la perfecció el seu objectiu: ensenya i entretén. Dins la col•lecció El mundo es matemático Pere Grima ens parla de l’estadística de la mateixa manera que ho faria John Allen Paulos, el gran divulgador de la cultura matemàtica i a qui cita a la bibliografia.
El llibre comença aclarint que sovint confonem estadístiques amb dades: l’estadística és la part de la matemàtica que estudia com, quan i quantes dades cal recollir per després analitzar-les i intentar treure conclusions. Per la pàgines del llibre ens trobarem amb les més populars distribucions estadístiques com la binomial, la normal o la Poisson així com pels principals tests estadístics. Per acompanyar les explicacions i donar pautes per a possibles aplicacions pràctiques de l’estadística, s’acompanya d’exemples pràctics i mostra com implementar-ho amb el full de càlcul Excel.
La secció “Percentatge: semblen inofensius però són perillosos” hauria de ser de lectura obligatòria per tothom i formar part del bagatge matemàtic mínim que cal tenir, és a dir, haurien de ser avaluades en el que avui en dia coneixem com competències bàsiques. Les primeres seccions de l’obre es dediquen a l’estadística descriptiva per anar donant pas a l’estadística inferencial i al contrast d’hipòtesi, que no és altra cosa, que l’intent de treure conclusions rigoroses a partir de les dades.
Per als qui fan recerca a secundària o els qui es queixen que les mostres no són significatives els hi serà molt útil la secció titulada “La pregunta del milió” on es mostra quina ha de ser la mida d’una mostra d’acord amb nivell de fiabilitat que volem aconseguir com a resultat. També serà important tenir present la reflexió que “les mostres autoseleccionades (es pregunta a tothom i contesten els qui volen) mai es poden consideren aleatòries” i, per tant, representatives d’una població. Finalment, a“Faci-ho vostè mateix” s’anima a emprar el test d’Student (el nom real del qual és William Sealy Gosset) per contrastar si certes afirmacions són certes.
Ronal Aylmer Fisher és el pare de l’estadística actual i ocupa un lloc destacat en aquest volum però també es recorda la Llei d’Stigler que diu que “cap experiment du el nom de qui realment el va fer”. Els altres noms il•lustres d’aquesta branca de la matemàtica són Pearson i Gauss.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada