Pàgines

dimarts, 26 de novembre del 2013

El desertor en el camp de batalla



El desertor en el camp de batalla
Julià de Jòdar
Editorial Proa
Barcelona, 2013 

Comentari

 

“Ni carn ni peix. Cal triar. Cal decantar-se. Cal prendre partit...” Aquesta és una frase de llibre que aquí comento i, per tant, li faig cas. No us el recomano. Tremes entrellaçades amb referències a històries que contínuament et descol·loquen com a lector que cercaves la ironia. Aquesta hi és i pot tenir alguns moments de lucidesa però no són suficients.
Tot en un context d’una societat que ha decaigut pels excessos i per una percepció irreal de les relacions humanes, el treball i la vida, en general. Els xocs culturals, la gent amb pocs recursos, els idealismes caiguts, la immigració no integrada i una successió de fracassos personals més o menys dissimulats van ordint la trama. Aquesta però es veurà esquitxada per històries diverses que tenen un simbolisme que cal copsar per comprendre la globalitat de l’obra.
Un llibre que qualificaria d’experimental i desconcertant com aquest art modern reservat només per pretesos erudits en la matèria. El context de la Barcelona socialment i cultural deprimida on es situa de nou el protagonista Ximo Ximoi i els seus veïns sembla que també s’ha apoderat de la prosa de Julià de Jòdar.
Tot i això, seguiré llegint el periodista perquè el punt àcid, cruel però realista de la seva ploma no es pot deixar escapar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada