Pàgines

divendres, 24 d’agost del 2012

Culpar els altres de l’acció i no a un mateix per l’omissió


Potser ja passava abans, però sobretot des de que l’actual situació de crisi econòmica s’ha instal·lat en el nostre dia a dia (ara farà ja cinc anys de l’ensorrament dels crèdits subprime als Estats Units), no deixo de sentir gent que diu, una vegada i una altra, que “la culpa és de...” I els culpables acostumen a ser els bancs, els governs i els polítics que els dirigeixen, els sindicats, la justícia... És a dir, tothom que pugui ser etiquetat i del qual hom es pugui distanciar suficientment.

Aquest externalització de les culpes fa que molts se sentin amb la suficient autoritat moral per poder parlar del que ha passat i assenyalar a altres com a responsables del desgavell. A més, a això es sol afegir un conjunt de termes genèrics com bancs (i no cap banquer o empleat de banca en concret), governs (i no cap governant o tendència política en concret), justícia (i no cap jutge, secretari... amb nom i cognoms)... El crític ha d’evitar que se la seva denúncia pugui girar-se en contra seva, cosa que al meu entendre fàcilment podria passar. Òbviament també s’oblida tot allò ben fet que s’ha fet: a l’ordre actual s’hi ha arribat per un esforç ben dirigit perquè del contrari la cosa hauria estat un autèntic caos.

Però de culpables en som tots: uns per acció i uns altres per omissió. Quan un ciutadà d’un estat democràtic, com és el nostre, no s’implica en cap moviment social o polític no pot dir que els altres ho fan malament: què ha fet ell sinó renunciar a tirar endavant l’interès col·lectiu per gaudir de l’interès particular. És lícit que qualsevol dediqui el temps i els seus recursos a allò que més valora, que fins i tot, podria ser un mateix si seguim les teories modernes del coaching, la PNL i totes les noves religions sense déu. Però llavors, quan l’individu renuncia a col·laborar amb el col·lectiu per tal de desenvolupar el seu ego, ha de ser conscient que ell ha comès una omissió. Això no seria greu si ho fa una minoria, però la cosa té connotacions perilloses quan una majoria d’individus opten per posar-se a si mateixos per davant de tot el grup o, directament, se’n despreocupen.

D’aquesta manera deixem que a la política, als sindicats, a les associacions de professionals, a les entitats cíviques pugui entrar gent que confon els seus propis interessos amb els de l’entitat que opten a dirigir o participar. Gent que no té ofici ni benefici s’acosta a governs (prèviament als partits polítics) per obtenir avatatges personals, als sindicats per ocupar posicions de seguretat laboral en els comitès d’empresa, a les associacions professionals per mirar pels seus interessos particulars, a les entitats de la xarxa socials a satisfer la seva autoestima...

Per sort, a la nostra societat hi ha poca d’aquesta gent perquè com som molts sempre n’hi ha bastants que lideren honestament i amb ganes de fer bé les coses. Precisament per això, el nostre país ha avançat i ha assolit les quotes de benestar que té actualment. Però sempre es pot escolar algú. El sistema no és perfecte i cal millorar-lo però per millorar-lo cal ser-hi dins i no fora. Cal actuar i no ometre la nostra responsabilitat col·lectiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada