Pàgines

diumenge, 7 de desembre del 2014

Córrer sense por

Córrer sense por
Giuseppe Catozzella
ISBN: 978-84-942350-3-0
Sembra llibres

Comentari


Diem que dels llibres en podem obtenir moltes coses: entreteniment, aprenentatge, conscienciació, emocions, descoberta de noves realitats... Doncs la història de la Samia ens ofereix tot el que podem esperar d’una bona història. Escrit amb una intensitat narrativa que ens submergeix en una vida apassionant. Diferents motivacions poden dur-nos a córrer: fugir, arribar abans o el plaer de la superació d’un mateix a l’esport. Aquí la història comença amb l’esport però quan realment caldrà córrer flaquejaran les forces i no podrà ser.
Samia Yusuf Omar va saltar a la fama als Jocs Olímpics de Pequín 208 quan en una cursa dels 200 metres llisos va quedar notablement enrere de les altres atletes. La segona vegada que va ocupar les portades de la premsa internacional va ser degut a la seva mort intentant arribar en pastera a les costes italianes de Lampedusa. Ara el llibre de Giuseppe Catozzella fa que l’atleta canviï la secció d’esports per la de cultura, on la crítica li ha dedicat elogis. A Itàlia aquesta commovedora història ha ocupat els primers llocs de les llistes de vendes.
El llibre comença en un Mogadisco (Somàlia) en guerra i té el punt àlgid a la Pequín olímpica. A partir d’aquí hi haurà un recorregut cap a un somni però els somnis són molt difícils d’executar quan manca la llibertat. I l’absència de la llibertat no és més que el reflex d’un entorn dominat per les pors. Aquestes són el resultat de persones sense escrúpols que traeixen la humanitat i ells mateixos per tal de tenir una posició de domini.
Sensibilitat enfront de l’abús. Esforç per sobreviure als sense sentits de la guerra. La recerca de la pau que en aquesta novel•la es transforma en aconseguir lluitar per un or olímpic. La passió de l’esport traslladada a la passió per viure. Una novel•la que ens apropa a l’Àfrica i que ens revela quant desitjada pot ser Europa o, si més no, el que Europa com a context polític, social i econòmic representa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada