Pàgines

dijous, 1 de desembre del 2011

Una nueva manera de ver el mundo. La geometría fractal


Una nueva manera de ver el mundo. La geometría fractal
María Isabel Binimelis Bassa
RBA, 2011
ISBN: 978-84-473-6632-3

Comentari

Arribar a la geometria fractal no és feina fàcil i el recorregut que se'ns proposa en aquest llibre és apassionant. Es comença amb la resposta que des dels temps antics s'ha intentat donar des de la matemàtica als problemes de mesura on la geometria tenia un paper bàsic, en tant que intentava mesurar la distribució de la terra o espai cultivable. Però a mesura que les necessitats de la societat cada vegada més tecnificades van en augment també calen noves respostes matemàtiques.


La mesura sobre superfícies que no són planes i ens durà a plantejar-nos quin és el propi concepte de dimensió. També la mesura de certes formes geomètriques de la natura ens farà plantejar qüestions interessants: com pot haver-hi una corba de longitud infinita dins una superfície finita sense trepitjar dues vegades el mateix punt? com pot recobrir-se un pla amb una corba passant per tots els punts? O preguntes més tècniques com ara si es pot trobatr una corba continua en tot punt i no diferenciable en cap.


Algunes de les respostes a aquestes preguntes venen donades per formes que es generen recurrentment. I aquesta és una de les maneres de generar els fractals: l'estudi dels quals planteja problemes de dimensió, mesura i definició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada