Pàgines

diumenge, 28 d’octubre del 2012

Merienda de negros


WAUGH, Evelyn
Anagrama
ISBN: 8433930702

Comentari


La crítica dels governants allunyats de la realitat social que representen no és només cosa del nostre temps. En aquest llibre trobem descrit el model de vida que duen els diplomàtics i com el llinatge ajuda més que no pas la capacitat a l’hora d’ocupar un càrrec dins l’administració. Però el punt que destaca més, al meu entendre, és una descripció a priori de com serien els processos d’independència de les colònies europees a l’Àfrica.

Evelyn Waugh va escriure aquest volum l’any 1932 i ens trasllada a una suposada república independent africana on l’emperador ha arribat al poder després de disputes militars i conflictes familiars per designar el veritable hereu. Un emperador format a Europa i que vol traslladar a un context i una realitat molt diferent les millores tècniques i canvis socials que s’han anant introduint al Vell Continent. Ens sona? Quants dels líders dels països africans, àrabs o asiàtics no han estat formats a les universitats més prestigioses d’Europa? Aquests tirans poden començar els seus mandats amb idees innovadores i benintencionades però la major part del seu mandat és víctima d’idees capritxoses i un gran despotisme.

Els altres protagonistes de la novel·la, com ja he dit, són els diplomàtics que viuen de forma opulenta, allunyats de les realitats socials i del poble que representen, no coneixen el país on treballen, estan més pendents del propi benestar que del de la resta de la població o fan ús d’una burocràcia excessiva per mantenir tota mena de favors a parents i amistats.

Es tracta d’un llibre que descriu una situació que podria ser real però que té un redactat (o traducció) força feixuc. A través de les seves pàgines passarem de patir el sentiment d’indignació al de ràbia per una realitat que va ser més crua que allò que l’autor va poder arribar a imaginar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada